Výsledky Běhu na Kozubovou 2019

Dolní Lomná – Jubilejní 20. ročník Běhu na Kozubovou byl vskutku rekordní. Závodu se zúčastnilo nejvíce závodníků za celou historii běhu a to 274. Do historie se však především zapíše vítězný čas Marka Chrasciny, který překonal „vousatý“ traťový rekord Vlada Macečka z roku 2003, a to o celých 24 sekund!

Rekord padl, ačkoliv teploty v neděli dosahovaly k třicítkám, ale alespoň v lesních pasážích, kterých je na trati většina, bylo příjemně.

Závodníky čekala 5 km trať s 500 m převýšením. Jako obvykle se běželo v 11 věkových kategoriích, v mužích i ženách, od juniorů až po ty nad 70 let.
Start závodu byl již tradičně v 10 hodin od pekárny v Dolní Lomné, pak běžci pokračovali přes Polanu, sedlo Pod Kykulou, až k turistické chatě na Kozubové.

Mužskou kategorii, jak již bylo řečeno, vyhrál Marek Chrascina, závodící v barvách 1. běžeckého Jablunkov, mistr republiky v běhu do vrchu, účastník mistrovství svět i Evropy. Vyhrál v novém traťovém rekordu, který držel Vlado Maceček již 16 let. Druhým v cíli byl Tomáš Lichý, z týmu Splašení Goroli, který vyhrál Kozubovou již 3-krát a který je rovněž mnohonásobným reprezentantem ČR v běhu do vrchu. Třetím v cíli byl Marek Causidis z BUFF/Salamon Team, jeden z našich nejlepších ultra sky maratonců, který dokázal, že i tato, pro něj sprinterská délka trati, není problémem. Ženám vládla Eva Galaczová, která Kozubovou vyhrála již počtvrté za sebou a to ve výborném čase, který jí zařadil na šesté místo historických tabulek běhu. Druhou v cíli byla Adéla Voráčková z Kilpi, velmi úspěšná závodnice Spartan Race extrémních závodů. Třetí skočila Kateřina Bluchová z Ostravy, vítězka kategorie Ženy B.

Velké uznání patří všem běžcům, kteří zdolali vrchol Kozubové, ale zvláštní ocenění si zaslouží ti nejstarší, kdy Jaroslav Gaman z Havířova, zdolal vrchol ve věku 84 let a Pavel Slowiaczek ve věku 79 let!

Závodu se každým rokem účastní i početná skupina běžců z okolních států, Polska i Slovenska.

Na startu byl i Bronislav Walek z Hrádku, který jako jediný absolvoval všech 20 ročníků Běhu na Kozubovou.

Závod byl i letos součástí svatoanenské poutí a tak mnoho poutníků vytvořilo v cíli vynikající atmosféru.
Vyhlášení výsledků bylo u muzea v Dolní Lomné a potom následovala ještě tombola, do které věcné ceny věnovalo mnoho místních firem a živnostníků, za což jim vřele děkujeme. Kromě toho každý předem přihlášený účastník obdržel tričko s logem závodu a běžel se svým jménem na čísle.

Závod komentoval Roman Wróbel, skvělý moderátor, starosta Bystřice a stříbrný medailista z mistrovství Evropy v kulturistice veteránů.
Vítězové jednotlivých kategorií si odnesli finanční prémií, medaili s logem závodu a diplom. Tyto ceny byly předány starostkou obce Dolní Lomná, Renatou Pavlínovou a generálními sponzory, TCL DigiTrade a Pila Bocanovice.
Chtěl bych taktéž touto cestou poděkovat všem pořadatelům, sponzorům a hlavně divákům, že přispěli k úspěšnému uspořádání závodu.

Stanislav Marszalek

Oficiální výsledky jsou tady

Tady jsou FOTKY

 


Comments are closed.