Výsledky Běhu na Kozubovou 2022

Dolní Lomná – Deštivé počasí v Beskydech neodradilo 158 statečných závodníků od účasti ve 22. ročníku Běhu na Kozubovou. Vláhy bylo potřeba po úmorných vedrech z dnů předešlých a tak na Kozubové a jejím okolí spadlo v neděli přes 100 mm srážek za dobu, čímž došlo k výraznému ovlivnění stavu tratí a k odhlášení některých závodníků. Ovšem většina přihlášených přijela a popasovala se nejen s náročnou tratí ale i s počasím, které už ani pro běžce nebylo ideální.

Závodníky čekala 5 km trať s 500 m převýšením. Běželo se v 12 věkových kategoriích, v mužích i ženách, od juniorů až po ty nad 70 let.
Start závodu byl již tradičně v 10 hodin od pekárny v Dolní Lomné, pak běžci pokračovali přes Polanu, sedlo Pod Kykulou, až k turistické chatě na Kozubové.

Mužskou kategorii vyhrál Bartosz Misiak, závodící v barvách polského Dynafit a tím i obhájil prvenství z roku minulého. Druhým v cíli byl Adam Szymanik z AKBK, na třetím místě se umístil Jan Žídek z Pivovaru Koníček Vojkovice. Všichni závodili v hlavní kategorii Muži A. Ženám vládla Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava z kategorie Ženy C, před Danielou Vorkovou z AK Čadca, vítězkou Žen A a třetí skončila Anna Strouhalová z Fenix SKI Team Jeseník.

Velké uznání patří všem běžcům, kteří zdolali vrchol Kozubové, ale zvláštní ocenění si zaslouží ti nejstarší, kdy například Edward Tyka z polské Brenne zdolal vrchol ve věku 79 let!

Závodu se každým rokem účastní i početná skupina běžců z okolních států, Polska i Slovenska.

Závod letos poprvé neběžel kvůli zranění Bronislav Walek z Hrádku, který jako jediný absolvoval všech předešlých 21 ročníků Běhu na Kozubovou. Ovšem závodu se účastnil jako divák a kouč svého vnuka.

Závod nebyl letos součástí svatoanenské poutí a tak v cíli čekala závodníky komornější atmosféra než obvykle, čemuž nepomohl ani vydatný déšť, který neúnavně padal po celou dobu závodu.
Vyhlášení výsledků bylo u muzea v Dolní Lomné a potom následovala ještě tombola, do které věcné ceny věnovalo mnoho místních firem a živnostníků, za což jim vřele děkujeme. Kromě toho každý předem přihlášený účastník obdržel tričko s logem závodu a běžel se svým jménem na čísle. Závodem nás provázel Roman Wróbel, starosta Bystřice a stříbrný medailista z mistrovství Evropy v kulturistice veteránů, který skvěle udržoval náladu po celou dobu závodu.
Vítězové jednotlivých kategorií si odnesli finanční prémií, medaili s logem závodu a diplom. Tyto ceny byly předány generálními sponzory, TCL DigiTrade a Pila Bocanovice.
Chtěl bych taktéž touto cestou poděkovat všem pořadatelům, sponzorům a hlavně divákům, že přispěli k úspěšnému uspořádání závodu.

Stanislav Marszalek

Zde je odkaz na fotky

Tady jsou fotky z 3 km běhu od Franty Rašky


Comments are closed.