Výsledky Běhu na Kozubovou 2023 – nový traťový rekord!

Dolní Lomná – Marek Chrascina pokořil svůj čtyři roky starý traťový rekord!

Velmi příjemné běžecké počasí přivítalo účastníky 23. ročníku Běhu na Kozubovou.Bylo lehce pod mrakem, 25C, a na start se postavilo 207 závodníků nejen od nás, ale i ze sousedního Slovenska a Polska.

Závodníky čekala 5 km trať s 500 m převýšením. Běželo se v 12 věkových kategoriích, v mužích i ženách, od juniorů až po ty nad 70 let.
Start závodu byl již tradičně v 10 hodin od pekárny v Dolní Lomné, pak běžci pokračovali přes Polanu, sedlo Pod Kykulou, až k turistické chatě na Kozubové.

Na start se postavil i český reprezentant v běhu do vrchu a držitel dosavadního traťového rekordu, Marek Chrascina. Fantastickým během rekord ještě vylepšil o celých 20 sekund na 23:09! O více než 3 minuty porazil druhého muže v cíli, Vladimíra Kozlovského z Fenix SKI Team Jeseník, bývalého juniorského reprezentant v běhu na lyžích. Třetím mužem na Kozubové byl Tomáš Blaha z AK ASICS Kroměříž, jenž vyhrál kategorii Muži B.

Ženám vládla Petra Ševčíková z Frýdku-Místku, před Lindou Mrázkovou z Děčína, vítězkou Žen B, třetí skončila Eva Lichá z Komorní Lhotky, která se úspěšně vrátila k běhání po mateřské dovolené.

Velké uznání patří všem běžcům, kteří zdolali vrchol Kozubové, ale zvláštní ocenění si zaslouží ti nejstarší, kdy například Edward Tyka z polské Brenne zdolal vrchol ve věku 80 let!

Marek Chrascina ještě pro nás zhodnotil své pocity ze závodu: „Běželo se mi velmi dobře, ani jsem to nečekal, protože jsem měsíc nezávodil, kvůli závěrečným zkouškám na škole a promocím. Jsem rád za tento výkon, protože minule, kdy jsem tady pokořil rekord, jsem pak byl třetí na mistrovství světa v Argentině, takže doufám, že dnešní čas je příslibem i pro nadcházející světový pohár v Itálii“
Vyhlášení výsledků bylo u muzea v Dolní Lomné a potom následovala ještě tombola, do které věcné ceny věnovalo mnoho místních firem a živnostníků, za což jim vřele děkujeme. Kromě toho, každý předem přihlášený účastník obdržel tričko s logem závodu a běžel se svým jménem na čísle.

Vítězové jednotlivých kategorií si odnesli finanční prémií, medaili s logem závodu a diplom. Tyto ceny byly předány generálními sponzory, TCL DigiTrade a Pila Bocanovice.
Chtěl bych taktéž touto cestou poděkovat všem pořadatelům, sponzorům a hlavně divákům, že přispěli k úspěšnému uspořádání závodu.

Stanislav Marszalek

Fotky naleznete tady https://photos.app.goo.gl/dtvaVehZdyEstcLGA

Fotky od Františka Rašky: https://www.rajce.idnes.cz/sk-zafar-frenstat-p-r/album/beh-na-kozubovou-2023


Comments are closed.